forfatter

af T. Berg.

Min første rejse til Mexico var for mere end 15 år siden. Jeg rejste rundt i Mayaernes fodspor fandt templer i junglen og så en masse pyramider. Her opdagede jeg hvor enestående Mayariget har været. Mayaerne var langt forud , de havde jo en astronomisk kalender som er utrolig precis.. ja faktisk meget bedre end vores kalender. Deres Templer og Pyramider er utrolige og bygget efter universet med solen , månen og planeterne.

Nå men tilbage til mig , jeg rejste rundt på hele Yucatan halvøen , i nord ligger Chichen Itza med den fantastiske pyramide Kukulkan som er bygget efter astronomisk precision , jeg var så heldig at kun under forårs/efterårs-jævndøgn , (jeg var der den 20 marts (forårsjævndøgn)) sker der noget magisk på Kukulkan-pyramiden en gigantisk slange kommer til syne hen over pyramiden. Inde i kukulkan-pyramiden ligger der også en mindre pyramide . I Chichen Itza ligger der også et stjerne-observatorium ( bygget som en rund bygning med rundt tag , ja det er faktisk samme design som hele verden i dag bruger. Nå der er meget mere... Mayaerne byggede også en bold bane (gummi-bolden er opfundet af Mayaerne) som er fantastisk - hvorfor det ? jo denne kæmpe boldbane kunne noget som ingen idag kan gøre efter. Hvis man hvisker/taler meget lavt i den ene ende kan det tydligt høres over alt på hele banen.! vi snakker om et areal på 7000m2.! ialt er der omkring 12 templer/pyramider/bygninger i  Chichen Itza. (temple of Warriors - de 1000 søjler mv.) og så er der også et kæmpe rundt hul en "Cenote"  til offergaver.

Uxmal , Merida , Tulum , Mayapan , Campeche , Chetumal , kohunlich , Calakmul , Palenque. Dette er nogle af de fantastiske steder jeg har været. De er alle samme fantastiske men især et sted bliver ved med at dukke op i ens hukommelse og det er Palenque. 

http://www.google.com/search?q=palenque&hl=da&rls=com.microsoft:da:IE-ContextMenu&rlz=1I7ADRA_da&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&ei=vNeaTcDAHsGdOp_VyYEH&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&sqi=2&ved=0CBcQ_AUoAQ&biw=1391&bih=628

På det sydlige Yucatan ligger Palenque i Chiapas delstaten gemt inde i regnskovens jungle. Her flyver bla. tukaner rundt med deres kæmpe flotte næb og brøleaber larmer oppe i træerne.Her ligger der vel en 10-11 templer/pyramider som er udgravet af junglen , men man skal ikke mange meter ind i junglen før man kan se endnu flere skjulte templer overgroet af træer. Inskriptionstemplet eller Pyramiden som det jo er, blev bygget til kejser/konge Pacal og han ligger inde i pyramiden i en sarkofag.    - dette tempel har over 600  maya-hieroglyffer 

Danske Frans Blom var tæt på at opdage gravkammeret da han i toppen af pyramiden fandt nogle huller i gulvet men det blev en mexicaner som fandt den skjulte stenplade i gulvet og den lange smalle trappe som føre ned til bunden af pyramiden til gravkammeret hvor kong Pacal ligger med sin grønne stenmaske. Selve sarkofagen med sin kæmpe stenplade på er meget interessant da det viser en maya (kong Pacal ?) i et rumskib på vej ud i rummet og der er diagrammer af cosmos..

Året 1999-2000 var jeg igen i Mexico for at fejre nytår på en pyramide.. denne gang var jeg igen på opdagelse og det blev til Coba et gigantisk jungleområde med mange skjulte templer og pyramider, når man står oppe på toppen af en pyramide kan man se ud over junglen og se ældgamle templer/pyramider der er overbegroet af junglens-træer... de venter bare på at man går på opdagelse...


Bøger:

-Hakon Mielche MAYA Riget, der forsvandt  fra 1967  prøv at læse den ! 

-Frans Blom , født i København i 1893 kom til Mexico den 23 Marts 1919 i Vera Cruz.

( Dansker der levede det meste af sin tid i Mexico.) Frans startede med at arbejde i et oliefirma "El Aguila" men det blev junglen og Maya templer som Frans blev optaget af og der gik ikke længe før han brugte alt sin tid der.Frans Blom sendte indberetninger om sit arbejde i junglen til Harvard Universitet i USA, de blev så glade at de tilbød ham en plads og Frans tog bla. en Masters Degree i arkæologi på Harvard University i USA." lidt utroligt da han tog på den ene ekspedition efter den anden i Mexico på samme tid." Han var den rigtige Indiana Jones.

Bøger : I de store skove , breve fra Mexico og  Tribes and Temples og La Selva Lacandona og The Conquest of Yucatan.

Frans Blom  = Bo-lom - Na Bolom... Jaguaren på Maya sprog.


Chichen Itza

Palenque       


(kong Pacal ?) i et rumskib på vej ud i rummet og der er diagrammer af cosmos..


Chichen Itza